dimarts, 24 de febrer del 2015

SALUT ORAL I DIABETIS

Hi ha una clara evidència científica quant a que la diabetis i la malaltia periodontal estàn relacionades. Recordem que la malaltia perdiodontal ("malaltia de les genives") està relacionada amb la inflamació de les genives (gingivitis), el sagnat i la pèrdua d'os que pot desembocar en movilitat i pèrdua de peces dentals.



La relació entre la periodontitis i la diabetis és bidireccional. És a dir:

  1. Les persones diabètiques tenen major probabilitats de sofrir la malaltia periodontal i si ja la tenien pot agreujar-se per l'augment de la progressió.
  2. La malaltia periodontal pot alterar el control de la glucèmia i d'aquesta manera, pot complicar-se o augmentar la diabetis del pacient.
Per això, aconsellem que aneu a la consulta per fer una bona revisió i cal que la higiene siga exquisida.

dimarts, 17 de febrer del 2015

AVANTAGES I DESAVANTATGES DELS SISTEMES D'ORTODÒNCIA

En el blog d'avui volem donar una xicoteta pinzellada als avantatges i desavantatges dels diferents sistemes d'ortodòncia que podem trobar a les clíniques dentals.


  • Ortodòncia convencional amb brackets:

El principal avantatge d'aquest tipus d'ortodòncia és que és la més coneguda i més utilitzada durant molts anys i per tant la seua eficàcia i els seus bons resultats estan més que demostrats. El seu principal inconvenient és la estètica, ja que els brackets metàl·lics són visibles i poc estètitcs malgrat que també hi ha brackets transparents (de resina o ceràmica).


  • Ortodòncia lingual (Incognito):

Els sistemes d'ortodòncia lingual van cementats en la cara interna de les dents. És un sistema molt estètic però el seu cost és major, el maneig de les dents és més complicat en professionals inexperts i els pacients poden presentar major nombre de nafres a la llengua durant el tractament. 




  • Bracket d'autolligat passiu (Sistema Damon):

Els sistemes d'autolligat presenten també brackets metàl·lics i estètics. Necessiten poca aparatologia auxiliar i es poden compensar casos que d'altra manera serien quirúrgics. Redueixen el nombre d'extraccions i solen ser més ràpids que els tractaments amb tècniques convencionals.

  • Ortodòncia invisible (Invisalign):

L'ortodòncia invisible és una solució estètica per a molts casos d'ortodòncia (malgrat que no tots). Necessiten d'un estudi en profunditat de la maloclusió del pacient a qui se li entreguen unes fèrules transparents que ha d'utilitzar segons les pautes indicades. Es més senzill en casos de xicotets moviments. Com es tracta d'un sistema removible, cal que el pacient col·labore. El preu del tractament sol ser major que amb les tècniques amb brackets.

En tot cas, ha de ser el professional qui oriente el pacient sobre el millor sistema que s'adapte a la seua patologia ja que no tots els sistemes poden solucionar tots els casos. Per a més informació no dubteu en vindre a la clínica on la nostra ortodoncista us valorarà i aconsellarà sense cap compromís.


dimecres, 11 de febrer del 2015

SANTA APOL·LÒNIA

Avui fem una entrada diferent ja que dilluns passat, dia 9 de Febrer, va ser la festivitat de Santa Apol·lònia, patrona dels dentistes.


Conten els historiadors que Santa Apol·lònia, fou una verge cristiana que sofrí el martiri d'una gentada alexandrina durant la celebració del mil·lenni de la fundació de Roma.

Apol·lònia - també coneguda com Apol·lònia o Apolina d'Alexandria - fou agafada per una multitud violenta i rebé colps que acabaren amb les seues peces dentals. Fou nugada a un pal i allí li arrancaren a la força les dents que havien sobreviscut. Apol·lònia fou obligada a venerar deus pagans sota la amenaça de cremar-la en la foguera. La verge es va negar i ella mateixa es llançà a les flames.

Els seus atributs, amb els quals apareix en retaules, quadres i esculptures, són unes tenalles amb les quals agafa un queixal i la palma del martiri.

Pel seu martiri, Santa Apol·lònia es considera la patrona dels dentistes i per això aquesta setmana, els Col·legis Oficials de Dentistes celebren el sopar en honor a la seua patrona on els dentistes ens reunim per trobar-nos, xarrar, compartir experiències... i festejar.

Perquè no tos es parlar de dents.

Feliç dia de Santa Apol·lònia!




diumenge, 1 de febrer del 2015

SEGELLAT DE FOSSES I FISSURES

Segons l'OMS (Organització Mundial de la Salut), la càries està present en el 60-90% dels escolars. Com ja comentàrem en la publicació antterior, la millor manera d'evitar la càries és prevenir-la.

Des de fa molts anys, s'ha establit el segellat preventiu dels primers molars definitius en els xiquets. En els casos amb un índex alt de càries, es poden segellar també els segons molars i els premolars.

Image d'un molar segella (la image no pertany a la nostra clínica; tots els drets queden reservats als autors)

El segellar es un procés molt bàsic que es realitza sense anestèsia. Simplement consisteix a assegurar-se que no hi haja càries, netejar la dent, gravar-la amb àcid ortofosfòric (com en els empastos) i aplicar-hi el segellador per tots els solcs i fosses. El segellador s'endureix mitjançant la llum ultravioleta que s'aplica també als empastos.

Algunes vegades, cal eliminar les càries incipients en els solcs i fer més àmplies les fissures amb una xicoteta fresa. Generalment, l'agent segellant és blanc però pot tindre altres colors per visualitzar el seu correcte estat en les futures revisions.

Amb aques acte tan senzill es pot prevenir la càries en la cara oclusal (la masticatòria) dels primers molars definitius que apareixen al voltant dels sis anys i són els més susceptibles de patir la càries. Cal recalcar que el molar no estarà exempt de càries en les seues cares interproximals (entre les dents).

El segellat de fosses i fissures es un tractament que es realitza gratuïtament en els programes d'atenció odontopediàtrica de la seguritat social malgrat que també es poden realitzar en la clínica privada.

És convenient que es faça quan la cara masticatòria d'aquestos molars siga accessible, ja que quant més temps trascórrega des de l'erupció, més possibilitats hi haurà de que exista una càries que contradiga el tractament.

A continuació, pengem l'enllaç d'un vídeo on es mostra el procés de segellat d'un molar: