dimarts, 29 de setembre del 2015

VIH I PATOLOGIA ORAL


Les persones infectades pel Virus de la Inmunodeficiència Humana (VIH [HIV en anglés]) o amb la Síndrome d'Inmunodeficiència Adquirida (SIDA [AIDS en anglés]) poden sofrir lesions particulars en la cavitat oral.

La presència d'aquestes manifestacions, moltes vegades, permet a l'odontòleg identificar-hi símptomes en pacients no diagnosticats de SIDA.

Al voltant del 90% dels pacients amb infecció per VIH poden presentar algunes de les següents entitats durant el transcurs de la seua malaltia:


  • Candidiasi (es tracta de la col·lonització oral per part del fong Candida albicans. Sol manifestar-se com lesions blanques o roges en la mucosa i llengua i es tracta amb antifúngics)
  • Eritema gingival (es tracta d'una lesió roja a nivell de les genives).
  • Periodontitis necrotitzant (els pacients amb VIH són més propensos a l'aparició de gingivitis i periodontitis (malalties de les genives) que cursen amb inflamació, sagnat i movilitat dental. En aquests pacients, la periodontitis pot presentar cursos ràpids i aguts que requereixen antibiòtics i un raspat i allisat radicular en la consulta).
  • Sarcoma de Kaposi (era la neoplàsia més freqüent i apareixia com sobrecreixements nodulars de color blau-violeta en el cel de la boca i la llengua. La seua aparició s'ha reduït durants els últims anys amb l'ús de les noves teràpies retrovirals).

En cualsevol cas, cal acudir al dentista per tractar aquestes manifestacions en cas de presentar-s'hi.

A més, cal que en cas d'estar infectat o tindre'n sospites, ho comuniqueu a l'equip professional perquè puguen prendre les mesures de seguritat necessàries per evitar la infecció creuada a altres pacients o al personal mateix de la clínica.

dissabte, 19 de setembre del 2015

ALGUNS RISCS DEL TABAC EN LA NOSTRA SALUT BUCAL


En Espanya quasi el 90% dels casos de càncer oral estan lligats als efectes del tabac. Efectes que es multipliquen exponencialmente quan se combinen amb l'alcohol.

La nicotina i el quitrà es dissolen en la saliva i poden arribar fins i tot a la dentina. Es per això que, en les persones fumadores, les peces van adquirint un color marró. Les persones fumadores són més propenses a l'aparició de carrall augmentat el risc de gingivitis i periodontitis.

A més a més, la nicotina és un vasoconstrictor potent que redueix l'aport d'oxígen que garanteix la salut de les nostres genives. 

En les persones fumadores, la prevalència i la gravetat de la malaltia periodontal (malaltia de les genives) és major.

El tabac també redueix el fluix salival i això duu a una disminució de la capacitat neutralitzadora de la placa i per això la susceptibilitat a la càries augmenta. 

Així doncs, és recomana que les persones fumadores, vagen a l'odontòleg o al metge de familía perquè els ajude a tractar la seua addicció i millorar així la seua salut bucal i general. 

diumenge, 6 de setembre del 2015

INSTRUMENTS MUSICALS DE VENT I PROBLEMES BUCALS


Amb el nostre propòsit de mostrar-vos articles que puguen resultar interessants, anem a aprofitar l'entrada d'avui per parlar-vos dels problemes bucals associats a la pràctica d'instruments de vent, perquè, encara que no molt freqüents, a vegades, els músics acudeixen a la nostra clínica per buscar solucions als seus problemes. Tota la informació es basa en la tesi de la Dra. Raquel Laparra, ortodoncista i clarinetista de la Comunitat Valenciana.

Existeixen molts problemes derivats de l'ús dels instruments de vent com ara: major apinyament dental, augment del ressalt (distància horizontal entre els incisius superiors i inferiors), erosió labial, abrasió d'incisius, movilitat dental, major tendència a l'herpes labial, major sensibilitat dental, augment de la salivació amb major depòsit de carrall en les dents i dolor muscular a la palpació en els masseters, l'orbicular dels llavis, l'esternocleidomastoïdal, zigomàtics...

Generalment, aquests problemes apareixen per la contínua pressió (encara que intermitents) de l'embocadura de l'instrument en les dents del músic i per la força realitzada per a sostindre l'instrument. 

La especialista, proposa el desenvolupament de protectors bucals que permiten tocar l'instrument sense l'aparició d'aquests problemes. 

Altrament, aquests pacients acudeixen a la consulta, sovint, per a alinear les seues dents però tenen por que aixó els ocasione problemes en la seua pràctica diària.

"La maloclusió pot afectar a la correcta posició de l'intrument en la boca, però, així mateix, el fet de dur aparatologia ortodòncia pot ser també desfavorable".

Els brackets fixes solen produir nafres i incomoditats al músic que ha de protegir-se amb cera d'ortodòncia o amb paper de fumar. Per aixó, la ortodòncia invisible, com Invisalign, amb fèrules que el pacient por llevar-se té cada vegada més acceptació dins d'aquest sectos professional.

A més a més, els professors de música de conservatoris, conscients de l'existència d'aquests problemes, proposen solucionar els problemes dentals abans de començar a aprendre a tocar un instrument perquè el músic no haja de tornar a adaptar-se a la col·locació de l'embocadura una vegada alineades les seues dents.