divendres, 10 de març del 2017

ALTERACIONS EN EL NOMBRE DE DENTS II: HIPERODÒNCIA

Fa poc vam publicar al blog sobre el tema de la hipodòncia, és a dir, quan hi ha un nombre de dents menor del normal. En el blog d'avuí parlarem del cas contrari, quan hi ha un nombre major de dents, és a dir, parlarem de la hiperodòncia.

Aquesta entitat pot afectar a la dentició temporal com a la permanent. Afecta preferentment a la regió anterior i és més freqüent al maxil·lar superior i en homes.

La relació amb l'herència no està gens clara i es creu que apareix per una hiperactivitat de la làmina dental que forma les dents.

Les dents extra o supernumeràries són menys freqüents que la falta de dents congènita o agenèsia. Aquestes dents suplementàries poden tindre una forma normal o, molt freqüentment, presenten formes estranyes.

Quan hi ha una dent de més sol produir-se desplaçament de les dents veïnes, apinyament o s'obstaculitza l'erupció de les dents definitives.

Les dents supernumeràries més comuns són els mesiodens, dents generalment conoides que apareixen entre els dos incisius centrals superiors. Es recomana l'extracció temprana per a permetre la correcta erupció dels incisius permanents. El mesiodens mandibular és molt rar.

També hi pot haver hiperodòncia de premolars i de molars. Un cas conegut és el del quart queixal, que seria com un "segon queixal del seny" per darrere del primer.

Després de l'extracció de les dents supernumeràries, cal, sovint, un tractament ortodòncic per tal d'aliniar correctament la resta de les dents en l'arcada.


Resultado de imagen de mesiodens
Imatge d'un mesiodens
*Els drets de totes les imatges queden reservats a llurs autors*

dimarts, 7 de març del 2017

LA SALUT ORAL I CARDÍACA ESTAN RELACIONADES

Resultado de imagen de salud oral y corazon

La Cardiologia i l'Estomatologia són dues branques de la medicina que pareixen molt distants però que tenen coses en comú. La relació estreta entre els problemes cardíacs i bucals s'atribueix a la gran quantitat de bacteris de les genives que poden passar al torrent sanguini i afectar altres òrgans. Per tant, existeix una clara relació entre la malaltia periodontal i la cardiovascular.

S'ha descobert que el bacteri Porphyromonas gingivalis, una de les principals causes de la periodontitis, augmenta també la inflamació i l'aterosclerosi de les artèries del cor.

Se sap que la malaltia cardiovascular, la diabetis i la periodontitis tenen factors de risc comuns però, al mateix temps, poden agreujar-se unes a les altres. Per exemple, un pacient cardiovascular amb periodontitis no controlada és un pacient amb risc cardiovascular no controlat.

Per tant, els pacients amb problemes cardíacs han d'extremar la seua higíene bucal i anar al dentista per a, mitjançant la prevenció y els programes de manteniment, reduir la càrrega inflamatòria de les genives.