dissabte, 22 d’abril del 2017

FISSURA PALATINA I LLAVI FISSURAT

Resultado de imagen de fisura palatina

La fissura palatina és una interrupció en la continuïtat del maxil·lar que origina que la cavitat oral i les fosses nasals es comuniquen. Actualement s'utilitza el terme llavi fisurat per referir-se a la deformitat del llavi i substituir el llavi leporí amb el qual se li coneixia abans (ja que els pacients presenten un llavi semblant al dels conills [lepòrids])

Pot manifestar-se per sí a soles per una fallada en la fusió dels teixits durant el creixement intrauterí del bebé o pot associar-se a moltes i diverses síndromes i alteracions cromosòmiques. També pot aparéixer com a resultat d'infeccions (rubèola, xarampió, toxoplasmosi, varicel·la) durant l'embaràs així com per l'ús d'alguns fàrmacs o l'alcohol i el tabac durant la gestació.

A nivell dental, la fissura palatina es pot acompanyar d'alteracions en el nombre i la forma de les dents. També pot haver un retard de l'erupció i les dents poden erupcionar en posicions incorrectes.

El tractament del pacient amb llavi fissurat és multidisciplinar i requereix el treball conjunt d'anestesistes, cirurgians maxil·lofacials, cirurgians plàstics, foniatres, genetistes, otorrinolaringòlegs, pediatres i odontòlegs (ortodoncistes, odontopediatres i protèsics). Es tracten a edats curtes i, normalment, es realitzen diferents cirurgies i intervencions per tancar la fissura palatina, millorar l'estètica del llavi i corregir els problemes dentals.

dissabte, 8 d’abril del 2017

ORTODÒNCIA EN PACIENTS ADULTS

Resultado de imagen de ortodoncia en pacientes adultos

Cada vegada més, l'agenda de pacients d'ortodòncia s'ompli de pacients adults que preocupats per l'estètica o la funció de la seua boca demanen tractaments ortodòncis. Molts busquen solucionar ara en l'etapa adulta problemes que durant l'infantesa o l'adolescència no van poder tractar.

Malgrat que molts encara són reticents i les preguntes típiques que es fan són les de: ¿ara? ¿a la meua edat? Cal dir que en la majoria dels casos, el tractament ortodòncic es pot realitzar sense problemes en adults però amb algunes diferències que anem a enumerar a continuació:

  • Les discrepàncies òsies entre els maxil·lars no es poden solucionar com en els xiquets per l'ausència de creixement. Per tant, en molts casos es busca un camuflatge (compensació) per disimular els problemes de maloclusió existents. En casos greus, no obstant això, només es podran solucionar els casos mitjançant cirurgia ortognàtica (maxil·lofacial).
  • El moviment dental ortodòncic es realitza a partir de processos inflamatoris en l'espai periodontal (al voltant de les arrels de les dents). En l'edat adulta, l'activitat de les cèl·lules a aquest nivell és menor, per això la resposta al moviment és més lenta i menys eficaç. 
  • La menor concentració de proteoglicans (que tenen un efecte amortidor) dona llova a una major sensació dolorosa. 
  • Les forces aplicades en els primers mesos de tractament han de ser lleugeres i contínues per disminuir el risc de reabsorció d'arrels i altres problemes periodontals.
  • La retenció en acabant el tractament haurà de ser molt prolongada o permanent.
  • Es tracta de casos més complexos ja que els adults presenten més tractaments de les dents (empasts, endodòncies...) així com pots i pròtesis. També hi ha ausències dentals que dificulten els tractaments. Es tendirà a tancar espais si és possible o a mantindre'ls per a un tractament protèsic o implatològic posterior.
  • Cal prestar especial atenció als pacients periodontals (amb problemes de genives) els controls i manteniments dels quals s'han de fer rigorosament.
  • Per tot això, en la majoria de pacients adults, l'ortodòncia forma part d'un tractament integral que involucra diverses especialitats de l'odontologia per aconseguir el millor resultat possible per restaurar el somriure dels pacients.