dimarts, 19 d’abril del 2016

LA SALIVA - QUÈ ÉS I PER A QUÈ SERVEIX


La saliva és una secreció de les glàndules salivals formada en un 99% per aigua. Però és l'1% restant el que la fa tant important. Eixe 1% el formen electròlits (bicarbonat, calci, cloro, potasi, sodi...) i proteïnes (enzims i immunoglobulines) entre d'altres.

La composició de la saliva es veu afectada per factors com ara la ingesta d'alcohol, medicaments i per l'exercici físic.

FUNCIONS DE LA SALIVA:

  • Cicatrització: conté factors de creixement que fan que les ferides obertes (com, per exemple, després d'una extracció dental) curen de manera ràpida.
  • Ajuda a la digestió: els enzims de la saliva es mesclen amb l'aliment iniciant la digestió dels mateixox. A més a més, ajuda a la deglució, a empassar-se correctament els aliments.
  • Té una funció antibacteriana i antifúngica gràcies als enzims i les immunoglobulines.
  • Lubrica constantment el medi oral i ajuda a una correcta fonació.
  • Manté el pH neutre de la boca. Es coneix com a capacitat buffer o tampó i consisteix a neutralitzar els àcids després de menjar per evitar la desmineralització de l'esmalt dental.
La saliva pareix un líquid molest, no obstant això, té una gran importància. De la saliva depén, per exemple, el bon funcionament de les pròtesis o la integració dels implants.

És tan important la qualitat com la quantitat de la saliva. Tant el descens (hiposialia / xerostomia) com l'augment (sialorrea) són patologies que requereixen tractament. Però la seua explicació suposarà un apartat específic en aquest blog. 

EL FUTUR DE LA SALIVA

Però, potser, allò més important de la saliva siga la seua capacitat prometedora per diagnosticar algunes malalties sistèmiques. La saliva conté uns marcadors que ens poden advertir de l'existència de malalties com són, les afeccions cardiovasculars, l'anorèxia, el càncer, la diabetis, la drogodependència, l'hepatitis, la sida i, per descomptat, els risc de càries (amb la presència d'streptococus mutans - principal causant de la càries - o de l'streptococus dentisani - descobert fa poc com un protector contra la càries)

S'estan duent a terme estudis per analitzar aquest poder diagnòstic de la saliva que podria substituir a les anàlisi de sang en pacients crònics que han de punxar-se moltes vegades (com ara els diabètics) o en pacients amb fòbia a les agulles ja que es tractaria de proves tan senzilles com depositar un poc de saliva en un got d'anàlisi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada