dissabte, 20 d’agost del 2016

EMBARÀS I SALUT ORAL


Durant l'embaràs es produeixen moltes alteracions fisiològiques produïdes sobretot pel canvi hormonal. Moltes d'aquestes alteracions repercuteixen també en la cavitat oral. El tractament a les pacients embarassades es pot realitzar sobretot en el segon trimestre. S'evita el primer trimestre per a no interferir amb el desenvolupament inicial del fetus i l'últim trimestre per la incomoditat postural.

No obstant això, generalment, els tractaments odontològics durant l'embaràs solen evitar-se per part de metges i dentistes i les pròpies pacients degut al desconeiximent i a una falta d'informació.

ALTERACIONS DURANT L'EMBARÀS


  • Problemes periodontals: l'augment de la progesterona i els estrògens produeixen inflamació gingival. La gingivitis està present fins en un 75% de les dones embarassades i sol apareixer durant el primer trimestre. La periodontitis apareix en un 40% dels casos. Se produeix major movilitat dental per l'augment de relaxina (hormona que relaxa les articulacions per a facilitar el part però que també afecta el ligament periodontal de les dents) Aquesta movilitat sol desapareixer després del part. S'ha comprovat l'associació de la malaltia periodontal amb els parts prematurs o de baix pes al nàixer. 
  • Càries dental: sol produir-se pels canvis en la conducta alimentària i l'ingesta d'aliment amb major freqüència. Els vòmits erosionen l'esmalt i augmenta el risc de càries. Moltes vegades la neteja és menys freqüent ja que, en ocasiones, produeix nàusies i per tant augmenta l'acumulament de placa, laa gingivitis i el risc de càries.
  • Manifestacions de dèficits alimentaris: la manca de ferro produeix anèmia que es tradueix en una palidesa de la mucosa oral. Les carències en vitamina C produeixen inflamació gingival.
  • Granuloma piogen: o tumor de l'embaràs. Aparei en un 5% en la geniva. Es tracta d'una lesió benigna i asintomàtica associada a l'augment de progesterona. Sol desaparèixer espontàniament o pot requerir una extirpació quirúrgica si no ho fa.
  • Pèrdua de contingut mineral de l'os: és reversible.
  • Reflux gastroesofàgic i vòmits
  • Alteracions salivars: els estrògens dificulten la respiració nasal i per això la dona comença a respirar per la boca i pot produir-se xerostomia o sequedat de boca.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada